Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ,
Η ΘΑΣΟΣ
ΚΙ ΕΓΩ


Αντί επετειακού σημειώματος
για τα δυο χρόνια των ιστοσελίδων της
'συγχρονης ελληνικης ποιησης'
Συνάντησα τον Αρχίλοχο πέρυσι τον Αύγουστο στην Αστρίδα.

Αστρίς είναι ένας μικρός κάμπος, ελαιώνας, φυσικό λιμανάκι, αρχαία, τριγυρισμένη από επτά λόφους ενδεχομένως πόλη, ασήμαντος σημερινός αγροτικός οικισμός των Θεολογιτών στο νοτιότατο άκρον της Θάσου.

Ελάχιστοι παραθεριστές δίνουν σημασία στην ύπαρξή του - δεν ανταποκρίνεται στις καλοκαιρινές προτιμήσεις των  νεοελλήνων, καλά κάνει, ας μαζεύονται αυτοί κατά στίφη στα all day bar των πλαζ του Ποτού και της Ψιλής 'Αμμου κι ας αφήνουν σ' εμάς  το «ταμείον» γαλήνης και έρωτος που λέγεται Θάσος. Ποιος τώρα να καταλάβει- και τι να νοιώσει σε τέτοιες εποχές- πως όταν ξύνεις δυο πόντους το χώμα που πατάς σ' αυτόν τον ελαιώνα πετάγονται όστρακα, μάρμαρα λαξεμένα και φωνές, μέσα σ' αυτές και του Αρχίλοχου.

Υποθέτω πάντως ότι οι Πάριοι σύντροφοι του Αρχίλοχου κι όλα τα αλάνια του Αιγαίου όπως αυτός, αν τολμούσαν να παραπλεύσουν τον 'Αθωνα και να κόψουν γραμμή για τη Θάσο, εδώ στα βράχια της  Αστρίδας  ίσα που θα έφταναν ξέπνοοι και θαλασσοδαρμένοι -αν τα κατάφερναν, το άνοιγμα 'Αθως Θάσος δεν είναι για παιχνίδια.

Αυτή τη φορά, κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια μετά, ο Αρχίλοχος ήρθε στη Θάσο μ' άλλη παρέα. Είχε πιασμένο -τι πιασμένο, τον είχε αρπάξει απ' το σβέρκο- τον Γιώργo Μπλάνα, ενώ πίσω-πίσω ακολουθούσε ο Χάρης Βλαβιανός με την «Ποίησή» του ανά χείρας. Όταν τους είδα και τους διάβασα, κατάλαβα τι γύρευα στη Θάσο δεκαπέντε συνεχή καλοκαίρια και γιατί είχαν κάνει αυτό το μακρύ ταξίδι στριμωγμένοι μέσα στην τσάντα μου. Νομίζω πως έψαχναν εμένα, γιατί ακριβώς την πραμάτεια τους γύρευα εγώ. Πώς να κρυφτείς και πώς να τους αποφύγεις;

Είπα: Αυτήν την ποίηση θέλω να την υπηρετώ.

Πρώτα έβαλα στο site της 'συγχρονης ελληνικης ποιησης' όλα τα «ποιήματα και θρύψαλα» που είχε δημοσιεύσει ο Βλαβιανός στην  «Ποίηση». Μα αυτό δεν έφθανε. Μαζί με το φίλο και συνάδελφο 'Αγγελο Περδικούρη ζητήσαμε απ' το 'μεταφραστή' Γιώργο Μπλάνα την άδεια και μετατρέψαμε το μόλις 'εντύπως' εκδοθέν βιβλίο του, σε μορφή κατάλληλη για το δίκτυο. Το τοποθετήσαμε στις ιστοσελίδες  του  'Αγγελου  που έχουν τίτλο  «Μικρός απόπλους», σεμνά και όμορφα εν μέσω άλλων κλασικών κειμένων και κλασικών μεταφράσεών τους με την ίδια διάρθρωση που είχε στην έντυπη μορφή του και με όλες τις παραπάνω ευκολίες που δίνει η 'υπερκειμενική' γραφή.

Παραθέτω εδώ μια, γραμμένη ειδικά για τη δικιά μας παρουσίαση του έργου του,  εισαγωγή του Γιώργου Μπλάνα  με τίτλο «Ο Αρχίλοχος στο διαδίκτυο». Καλά εξηγεί ο φίλος Μπλάνας γιατί του πάει του Αρχίλοχου το δίκτυο. Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε άλλο. Το ίδιο το έργο θα το βρείτε κάνοντας 'κλικ' στη διεύθυνση:

 http://users.otenet.gr/~aper/arxl/arxl00.htm

Αύριο ξαναπάω με τη Μαίρη στη Θάσο, τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν έρχονται, έπεισα και τον 'Αγγελο να είναι εκεί με την οικογένειά του. Είμαστε  ήσυχοι, ο Αρχίλοχος πήγε εκεί που ήθελε και του πρέπει. Θα μου πείτε, αυτό ήθελε από σένα, 'προσπέλαση' στο δίκτυο; Μα τι λέτε εσείς τάχα να γύρευε από μένα, έναν τεχνικό στα νερά της ποίησης, στη Θάσο; Αν κάποιες αμφιβολίες μου μένουν θα τις ξεδιαλύνω εκεί. Όλο και κάποιο πρωινό θα τον συναντήσουμε είτε στο λιμανάκι της Αστρίδας, είτε στα μάρμαρα και το λατομείο των Αλυκών...

Κουράστηκα -κοντά τρία χρόνια- από τη συζήτηση για δίκτυα, έντυπα, νέες τεχνολογίες, Γουτεμβέργιους. Αρκετοί οι προβληματισμοί, πολλά τα λόγια. Οι παλιοί δεν πείθονται, οι νέοι σαχλαμαρίζουν. Οι μικροί εκδότες κάθονται στη γωνιά τους, φοβούνται και περιμένουν να δείξει ο χρόνος. Οι μεγάλοι εκδότες πιάνουν τα πόστα με τα portals. Κάποιοι αυτοπροβάλλονται μαζί με τη μιζέρια τους. Δεν είναι αυτό το νέο μέσο, δεν πάει μόνον προς τα εκεί. Πρέπει κανείς να κατανοήσει πως πράγματι φέρνει τα επάνω κάτω. Αλλάζει τόπους, χρόνους, ρόλους, μορφές, σχέσεις. Ο λόγος βέβαια μένει. Οι εραστές του θα τον ακολουθούν παντού, όπου και όπως αυτός μπορεί να εμφανισθεί. Αν ο λόγος στην οριακή του μορφή είχε ανάγκη μόνον άσπρου χαρτιού και μαύρων γραμμάτων, τίποτε δεν τον υποχρεώνει να παραμείνει μόνον σ' αυτά και ν' αφήσει άλογα-παράλογα να αλωνίζουν άλλους τόπους. Δικτυακοί 'αναγνώστες' ευτυχώς υπάρχουν (εδώ ανακαλύψαμε ως και αναγνώστες ποίησης, εσάς!), παρα-αυξάνονται και υπερ-πληθύνονται. Εμείς θα τραβήξουμε το δρόμο μας, με πρώτο τον Αρχίλοχο. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Στείλτε μου ό,τι θέλετε (ποίηση, διήγημα, μετάφραση, δοκίμιο, λογοτεχνική μελέτη κ.α.). Αν είναι ωραίο, έντιμο και αξιοπρεπές θα το τοποθετήσω στη σελίδες μας, δεν λέω ακόμη τις λέξεις «θα το εκδώσω», δεν ξέρω τι ακριβώς μορφή θα πάρει το 'πράγμα'. Θα είναι όμως έντιμο και αξιοπρεπές.
 

Χρήστος Ε. Δημάκης
Θεσσαλονίκη  31 Ιουλίου 2001

Τομέας Τηλεπικοινωνιών
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54006 Θεσσαλονίκη
τηλέφωνα: γραφ. 031-996358,  σπίτι 031-906911
Fax: 031-996312
e-mail: dimakis@vergina.eng.auth.gr


Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)Περιεχόμενα-Εισαγωγή (33kb)