Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ

 

Η ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, κόρη του ζωγράφου-αγιογράφου Χρήστου Ρουσέα (1896-1978), αδελφή της ηθοποιού Τζένης Ρουσέα και σύζυγος του ζωγράφου Κώστα Μπάρμπα (1928-1983). Διπλωματούχος ζωγράφος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (1951-1955). Έπαινος για τη σπουδή υπαίθρου και γυμνού. Δίπλωμα καθηγήτριας τεχνικών μαθημάτων και θεωρητικών της Α.Σ.Κ.Τ. (1955). Υπήρξε σύνεδρο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, μέλος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Α.Σ.Κ.Τ., μέλος άλλοτε του Καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων και μέλος άλλοτε της Διεθνούς Μορφωτικής Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. Διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1962-1965). Έκανε τριετείς σπουδές και έλαβε δίπλωμα από το Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης, σπούδασε τοιχογραφία (fresco) στη Scuola San Giacomo της Ρώμης και συντήρηση πινάκων σε μουσαμά το 1963 στο Dorner Institut του Μονάχου.

Δίδαξε στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο, στις Σχολές Δοξιάδη (1976), όπου διηύθυνε το Εργαστήριο Συντήρησης και Αντιγραφής Έργων Τέχνης. Δίδαξε ζωγραφική στη Ν.Ε.Λ.Ε. Ζακύνθου, με την ιδιότητα της ζωγράφου, της εξειδικευμένης στην τοιχογραφία σε νωπό ασβεστοκονίαμα, καθώς και τη γενική συντήρηση έργων τέχνης. Εργάστηκε ως Συντηρήτρια Αγιογραφιών στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ζακυνθιακών Σπουδών, των Φίλων του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, της άλλοτε Ζακυνθινής Πολιτιστικής Κίνησης, της Κινηματογραφικής Λέσχης Ζακύνθου, της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Ζακύνθου, του Μουσικού Ασκηταριού της Ζάκυνθος, του Θεάτρου τση Ζάκυνθος και της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

Έργα της βρίσκονται στη Ζάκυνθο (Δημαρχείο, Νομαρχία, Δημόσια Βιβλιοθήκη, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο υποκατάστημα Ζακύνθου της Εθνικής Τράπεζας (πρώην Άλφα) Ζακύνθου, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Σούτζου και σε δυό ξενοδοχεία της Ζακύνθου. Πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, ενώ έχει επιτυχώς εικονογραφήσει πολλά βιβλία Ζακυνθίων δημιουργών.

Το λογοτεχνικό περιοδικό “Περίπλους” (τεύχος 37) έκανε προς τιμήν της ειδικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ένθετο 40σέλιδο-αφιέρωμα, το Χειμώνα του 1994.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ομαδικές

Ατομικές

[ επιστροφή ]